قطعهای خاطرهانگیز از دهه ۶۰ تلویزیون/ ملودی «عقیق» فراموش نشد
قطعهای خاطرهانگیز از دهه ۶۰ تلویزیون/ ملودی «عقیق» فراموش نشد
مجموعه داستانی «عقیق» که مخاطبان تلویزیون فریده سپاهمنصور را همچنانن با بازی در این سریال ماندگار میشناسند، بر اساس زندگی واقعی بانویی است که به عنوان دامدار شناخته شده بود. این بانو که ربابه دهقان نام دارد، با وجود مشکلات فراوان و البته مخالفت فرزندانش که زندگی شهری را ترجیح میدهند، در یکی از روستاهای اطراف اراک یک گاوداری احداث کرده و در اطراف آن نیز یک مزرعه علوفه ایجاد کرد. قصهای که در آن روزگار تلاش تصویری موثری برای ایجاد روحیه خود باوری میان ایرانیان بود و توانست خیلی زود در ذهن تصویری مخاطبان جا خوش کند.
فریده سپاه منصور، علی اصغر گرمسیری، دانیال حکیمی، محبوبه بیات، غلامرضا طباطبایی، فریبا کوثری، پرستو گلستانی، مهری ودادیان، سیامک اطلسی، مهدی صباغی، حمید تمجیدی، مریم بختیار، حسن شیرزاد، اصغر توسلی، شیرین گلکار، فرخ هدایت، احمد رضاییان، رویا ادینه و مسعود تکاور از جمله بازیگرانی بودند که در این سریال به عنوان بازیگر حضور داشتند و توانستند به مدد هدایت و کارگردانی حمید تمجیدی که از پس آن روزگار سریالهای پر مخاطبی چون «مزد ترس» را هم به بینندگان تلویزیون ارائه داده بود، ایفاگر نقشها و شخصیتهایی باشند که حال و هوای شیرین و دلنشینی را برای مخاطبان آن سالهای تلویزیون فراهم کرد.
قطعهای خاطرهانگیز از دهه ۶۰ تلویزیون/ ملودی «عقیق» فراموش نشد
اما در کنار دقت و سنجشی که یک کارگردان و نویسنده برای ساخت چنین سریالهایی باید روی آن تمرکز ویژه ای داشته و فضا را به سمت و سویی هدایت کند که مخاطب از همان قسمتهای اول و دوم یک مجموعهکامبیز روشن روان در موسیقی متن و تیتراژ سریال «عقیق» تلاش کرد با محوریت قرار دادن مولفههای ناب موسیقی ایرانی در قالب ارکسترال خود فرصت چند دقیقهای را پیدا کرد که مخاطب را برای تماشای یک سریال کاملاً ایرانی ترغیب کند داستانی در نقطه عطف همذات پنداری با آن قرار گیرند، تعدادی دیگر از مولفه ها و ابزارها هستند که در مسیر ایدههای کارگردان میتوانند به عنوان بازوهای حرکتی یک پروژه تلویزیونی موردتوجه قرار گیرند. قطعاً «موسیقی» یکی از بهترین و موثرترین و کارآمدترین مسیرهایی است که میتواند در جلوه نمایی هرچه بهتر یک اثر مورد توجه قرار گیرد. در این راه آنچه میتواند مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد، نوع به کارگیری موسیقی است که میبایست در مسیر قصه قرار گرفته و شرایط حسی را پیش روی بیننده و شنونده قرار دهد که مولفه موسیقی را جزوی از اثر بداند و آن را ابزاری برای درک حسی اثر بپندارد.
اما طراحی و ایدهپردازی برای ساخت یک اثر موسیقایی مرتبط با آثار تصویری، تنها با در نظر گرفتن مولفه آهنگساز بودن نمیتواند خروجی چندان موثری داشته باشد. چرا که آگاهی از مقوله درام و اساساً درک و دریافت یک هنرمند موسیقی از آنچه در سینما و تلویزیون میگذرد، مولفه بسیار مهمی است که اگر نتوانیم در این ساختار آگاهی و مطالعهای داشته باشیم، قطعاً در یک جایی به بنبستی میرسیم که راه را برای تالیف و تاثیر میبندد.
شناسهای که طی سالهای اخیر اگرچه در گستره وسیعتری از فعالان حوزه موسیقی در سینما و تلویزیون قرار گرفته، اما در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی آنچنان که باید حضور پر رنگی نداشت و این تعداد محدودی از هنرمندان بودند که توانستند به واسطه آگاهی و تسلط نسبی که روی هنرهای دیگر داشتند جریان ساخت موسیقی متن و تیتراژ آثار تصویری را از تکاپو نیندازند.
قطعهای خاطرهانگیز از دهه ۶۰ تلویزیون/ ملودی «عقیق» فراموش نشد
- ۰۰/۱۰/۱۷